2013-2014 Yılları Merkez Çalışmaları

Merkezimizde 2013-2014 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmaları tamamlanmıştır:


  • 2011-2013 yılları arasında gerçekleştirilen “Bazı Taneli Ürünler İçin Sınıflandırma Makinası Geliştirilmesi” başlıklı MACTİMARUM2011BAP1 nolu Bireysel Araştırma Projesinin 3. ve 4. Gelişme Raporları hazırlanarak gönderildikten sonra sonuçlandırılmış ve aşağıdaki şekilde yayınlanmıştır:
AKÇALI, İ.D., İNCE, A., GÜZEL, E. "Bazı Taneli Ürünler İçin Sınıflama Makinası Geliştirilmesi" MACTİMARUM2011BAP1 Sonuç Raporu, Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Mart 2014, 19s. Adana 
  • 13. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi, 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde Mithat Özsan Amfi ve Fuayesinde gerçekleştirilmiş ve bildiri kitabı şu şekilde yayınlanmıştır:

Akçalı, İ.D., Doğruyol, E., Demirkıran, S., 13. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Bildiri Kitabı, 16-17 Mayıs 2013, Balcalı, Adana, Ç.Ü MACTİMARUM, TMMOB MMO ve EMO Adana Şubeleri,150 s.

 

  •  “Ortopedik Cihaz” başlıklı yeni fiksatör modelleri için Türk Patent Enstitüsü’ne Tasarım Tescil başvurusu yapılmış ve gerekli çalışmalardan sonra kabul edilerek aşağıdaki gibi yayınlanmıştır:
I.D. Akçalı, A. Aydın, M.K. Ün, H. Mutlu, E. Avşar, “Ortopedik Cihaz” Endüstriyel Tasarım Bülteni No:214, 01.02.2014

 

  • “Yeni bir Fiksatör Teknolojisi” başlıklı 112M406 nolu TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesinin şimdiye değin yapılan çalışmalarının bir bölümünden 1-4 Haziran 2014’de Valencia, İspanya’da toplanacak “The Engineering in Medicine and Biology Conference” başlıklı IEEE Konferansına gönderilen bildiri kabul edilerek konferans programına şu şekilde alınmıştır:
E. Avşar, M.K. Ün, İ.D. Akçalı “A Graphical User Interface for an External Fixation System” IEEE - Engineering in Medicine and Biology Conference,1-4 June 2014, Valencia, Spain, 1-6.
  •  “Yeni bir Fiksatör Teknolojisi” başlıklı 112M406 nolu TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesinin şimdiye değin yapılan çalışmalarının bir bölümünden 4-7 Haziran 2014’de Hong Kong’da toplanacak “IEEE International Conference on Cyber Technology in Automation, Control and Intelligent Systems” başlıklı IEEE Konferansına gönderilen bildiri kabul edilerek konferans programına şu şekilde alınmıştır:
İ.D. Akçalı, E. Avşar, M.K. Ün, A. Aydın, T. İbrikçi, C. Özkan, H. Mutlu, Ö.S. Biçer, A. Durmaz “Displacement Analysis of Robotic Frames for Reliable and Versatile Use as External Fixator” IEEE – CYBER 2014, Hong Kong, 4-7 June 2014, 1-6.

 

  • MACTİMARUM altyapısında gerçekleştirilen “Modelling of Cylindrical Helical Sieve” başlıklı MMF2011YL12 nolu proje ile ilgili olarak ADAGENG 2014 – 12th. International Conference on Mechanization and Energy in Agriculture adlı kongrede sunulmak üzere şu bildiri sonuçlandırılmıştır:               
Akçalı İ.D., Mutlu H., Ercan U. “Mathematical Model of a Sorting Machine”, ADAGENG 2014 – 12th. International Conference on Mechanization and Energy in Agriculture, Cappadocia, 3-6 September 2014, 1-5.

Merkezimizde 2013-2014 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmaları devam etmektedir:

  • Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI’nın yürütücü olarak görev üstlendiği, MACTİMARUM Merkez Kurulu üyeleri olan Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Cenk ÖZKAN’ın, Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliğinden Yrd. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİ’nin ve Yrd. Doç. Dr. Kerem ÜN’ün, Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin MUTLU’nun araştırmacı olduğu, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Ömer Sunkar BİÇER’in danışman olarak görev aldığı “Yeni Bir Fiksatör Teknolojisi” başlıklı, 112M406 nolu projede önemli alımlar yapılarak altyapı kurma çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış ve bu temel üzerine yapılan çalışmalardan sonuçlanan 1. ve 2. Gelişme Raporları hazırlanarak TÜBİTAK’a gönderilmiş ve bu raporlar onaylanmıştır. Çalışmalar programlandığı şekilde sürdürülmektedir.

 

  • Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI’nın yönetici olarak görev aldığı, Merkez Kurulu üyeleri Doç. Dr. Ahmet İnce ve Prof. Dr. Ramazan Esen’in, Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Hüseyin Mutlu’nun, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü öğretim görevlisi Osman Yürekli’nin ve Çukurova Üniversitesi Tarım Makinaları ve Teknolojisi Bölümünden Dr. Barış Özlüoymak’ın araştırıcı olarak yer aldığı “Hareketli Pano Sistemi” başlıklı 10.000 TL’lik Bireysel Araştırma Projesinin uzun bir süreden beri devam eden ön hazırlıkları tamamlanarak APSİS proje otomasyon sistemine girilmiş ve başvuru işlemleri başlatılmıştır. Proje değerlendirme sürecinin devam ettiği tespit edilmiştir.

 

  • 102M406 nolu “Fiksatör Otomasyonu” başlıklı TÜBİTAK projesinden sonuçlandırılan “Redüksiyon Sistemi” başlıklı Türk Patent Enstitüsü nezdindeki patent başvurusunun Avusturya Patent Ofisince hazırlanan Birinci İnceleme Raporu gelmiş ve rapor üzerindeki incelemelere başlanmıştır. Birinci İnceleme Raporu’na yanıtların hazırlanmasına ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.

 

  • Merkez altyapısında “Singularity Analysis of Stewart Platform Mechanisms within a Medical Context” başlıklı yüksek lisans çalışması başlatılmıştır. Genel çerçevede yürütülen araştırmalardan ortopedik pratik bağlamında sonuçlar çıkarmak üzere çalışmalar sürdürülmektedir.

 

  • Merkezimizde yapılan çalışmalarda kullanılmak üzere, Merkez Kurul Üyeleriyle birlikte gerçekleştirilen yayınlardan “Impact Resistance of Peanut, International Journal of Food Properties, Vol. 16, Issue:3, 684-697” için BAP Otomasyon Sistemine yayın destek başvurusu yapılmıştır. İşlemler takip edilmektedir.

 

  • “Eğik Bakış Altında Görüntü Konum İlişkileri” başlıklı çalışma yürütülmüş ve örnekler üzerinde uygulamalar yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulguların ortopedik alana yansıtılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

 

  • Merkezde yapılan çalışmalardan sonuçlandırılan “A Theoretical Approach to the Design of a Sorting Screen for a Specified Flowrate” konulu makale taslağı The Philippine Agriculture Scientist dergisine gönderilmiştir. Yayınlanma süreci takip edilmektedir.

 

  • Tasarım tescili yapılmış paralel robot sistemlerinin tasarım çalışmaları, parça resimlerinin ayrıntılandırılması ve seçenekli haller üzerinde karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılarak, imalata hazır hale getirilecektir. Ön deneme imalatı bağlamında çalışmalar sürdürülmektedir.

 

 

  • Üniversitemizin geliştirilen yeni web sitesine uygun olarak Merkezimizin de web sitesinin yeniden düzenlenmesi amacıyla çalışmalar başlatılmıştır. Çalışmaların bitiminde yeni web sitemiz izleyicilerin ziyaretine açılacaktır.

 

  • Science Citation Index tarafından taranan saygın dergilerden olan International Journal of Food Properties ünvanlı uluslararası dergiden MACTİMARUM çalışma alanlarına giren gıda işlemlerine ilişkin olarak gönderilen “Dropping Impact and Fruit Properties Effect on the Pomegranate Bruising” başlıklı makalenin hakemlik incelemeleri MACTİMARUM altyapısında gerçekleştirilecek ilgili rapor ilgili yayın kuruluşuna sunulmuştur.

 

 

  • Merkez eski üyelerinden Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Mutlu’nun Yrd. Doç.’lik süresinin uzatılmasına ilişkin olarak Mersin Üniversitesi Rektörlüğünden gönderilen dosya, MACTİMARUM altyapısında incelenerek hazırlanan sonuç raporu ilgili kuruma sunulmuştur.