Makina, alet, cihaz araştırma ve geliştirmenin temel dayanakları olan Makina Teorisi ve Dinamiği, Konstrüksiyon ve imalat, Mekanik Anabilim dalları Çukurova Üniversitesi yapısı içinde 1978 de kurulan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin Makina Mühendisliği bölümü içinde embriyotik olarak yerini almıştır. Makina tasarım ve yapımıyla ilgili özellikle temel eğitim-öğretim sorunları, Köprüköyü kampüsünün barakaları içinde çözüldükten sonra Üniversitenin hızlı gelişimine paralel olarak 1984 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin Balcalı kampüsü içindeki yeni bina ve laboratuvarlarına kavuşması, araştırma ve geliştirme çalışmalarını öne çıkardığı gibi hemen ürünlerini de vermeye başlamıştır. Bu durum, 3 ayrı bildiriyle katılınan TÜBİTAK, 1. Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu, 14 Eylül 1984 ODTÜ, Ankara'da "Ç.Ü. Makina Mühendisliği Bölümünde Makina Teorisi Eğitimi" adlı makaleyle de tespit edilmiştir. Aynı yıllarda, ODTÜ Ankara'da kuruluşunu tamamlamış olan Makina Tasarım ve İmalat Araştırma Merkezi kısa adıyla MATİMAREN, düzenlediği seminer, kongre, toplantı ve etkinlikleriyle ulusal platformlarda adını duyurmaya ve örnek olmaya başlamıştır. MATİMAREN'in girişimleriyle kurulan MATİM'e (Makina Tasarım ve İmalat Derneğine) üye olunmuş ve kazandırılmıştır. Çukurova Üniversitesinin hızlı gelişiminin, Makina tasarım ve yapımına getirdiği yeni olanaklar, ilgili yüksek lisans çalışmalarına ve araştırma projelerine ivme kazandırmış ve aynı zamanda diğer fakültelerle etkileşimi, ortak çalışma ve projelerini de beraberinde getirmiştir. 1986 yılında Ziraat Fakültesinin Tarım Makinaları bölümüyle TÜBİTAK destekli TOAG-580 nolu araştırma projeleri ve yüksek lisans tezleri şeklinde yürütülmüştür. Söz konusu projelerle ilgili yayınlar yapılmış ve ilgili bildiriler, Ulusal ve Uluslararası Tasarım ve İmalat Kongrelerinde sunulmuştur. Bu projelerden birine T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca (24644) nolu ihtira beratı (patent) verilmiştir. Söz konusu patent Osmaniye Meslek Yüksekokulu'nun da işbirliğiyle endüstride uygulamaya konulmuştur. Diğer taraftan Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'yla ortak çalışmalar 1988 yılında başlatılmıştır. Bu konuda da bir patent alınmıştır ve çalışmaların bir kısmı XII. Milli Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresinde sunulmuştur.
Ayrıca 1990 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyeleriyle de ortak çalışmalara girilerek, mikroişlemcilerin "akıllı makina" tasarımlarıyla, eğitim-öğretime katılması sağlanarak çeşitli sonuçlar ve ürünler elde edilmiştir. Bu çalışmaların bir bölümü MATİM'in çıkarttığı "Makina Tasarım İmalat", adlı yerli ve "Experimental Techniques" adlı yabancı dergilere yayın olarak kabul edilmiştir.
Yukarıda verilen kısa tarihçeden anlaşılacağı üzere, makina alet, cihaz tasarımı ve yapımı konusunda. Tıp, Ziraat, Fen-Edebiyat, Osmaniye Meslek Yüksekokulu gibi Çukurova Üniversitesine bağlı eğitim kurumlarıyla işbirliğinin somut sonuçlar ve ürünler verdiği; önerilen yeni araştırma ve uygulama biriminin bu multi-displiner potansiyeli çok daha akılcı ve etkin değerlendirilebileceği; üstleneceği büyük projelerle ek kaynaklar yaratarak üniversitemizin gelişmesine önemli katkılar getireceği; akademik çalışmaların yöremiz ve ülkemiz endüstriyel sorunlarının çözümüne kanalize edilmesinde çok önemli işlevler yükleneceği açıktır. Bu nedenlerle de Merkez'in Rektörlüğe bağlı olarak çalışması uygun olacaktır.
Şimdiye değin tasarım ve imalatı gerçekleştirilen alet ve makinalar şöyle özetlenebilir.
1. Yerfıstığı Temizleme ve Sınıflama Makinaları (3 değişik tipi)
2. Yerfıstığı Kırma Makinaları (3 değişik tipi)
3. Yerfıstığı iç Ayıklama Makinası
4. Yüksek Hızda Kağıt Kesme Makinası
5. Paketleme Makinası
6. Eksternal Fiksatör
7. Makina Parçalarının Eylemsizlik özelliklerini Bilgisayarla ölçen bir alet