Bilindiği gibi, Makinalar, insan yaşamını kolaylaştırmak üzere tasarlanan ve imal edilen nesnelerdir. Makina, soyut bir gereksinim düşüncesinden somut madde haline dönüşmesine değin iki önemli evreden geçer: tasarım ve imalat. Makinayı çeşitlendiren ve çok farklı görünümlere sahip kılan öğe, gereksinimlerin ve isteklerin çeşitliliğidir. Örneğin kemikle ilgili bir tıp gereksinmesi, ortopedik cihazı, bir tarım ürününün değerlendirilmesi isteği tarım makinasını, bir denetim sorununun çözümü otomatik kontrol aletini ortaya çıkarmaktadır. Söz konusu aletlerin geliştirilmesi ise bunları yoğun olarak kullanan, gözlemleyen, inceleyen, tasarlayan ve imal eden kesimlerdeki bilgi birikimlerinin koordinasyonunu, birleştirilmesini, verimli ve üretken hale getirilmesini gerektirmektedir. Bu ise eğitim ve öğretimi ön plana alarak örgütlenmiş olan fakülte ve bölüm gibi klasik birimlerin yanında araştırma ve geliştirmeyi öne çıkaran akademik birimlere ihtiyaç hissettirmektedir. Böylelikle üniversitede değişik fakültelere dağılmış olan insangücü, ekipman, altyapı gibi gerekli öğeler öncelikle araştırma geliştirme hedefi etrafında biraraya getirilmiş olacaktır.
Öte yandan, yöremizde ve ülkemizde gereksinim duyulan pek çok alet, cihaz, makina sistem ve tesis çok pahalı olarak ve daha önemlisi geldiği ülkenin vermeye razı olması halinde ülkeye ithal edilmektedir. Oysa söz konusu alet, makina, sistem ve tesisler, üniversitede varolan bilgi birikimlerinin uygun kurumsal çerçevede değerlendirilmesiyle, geliştirilip üretilerek talep eden resmi ve özel kişi ve kuruluşlara sunulabilecektir. Daha önce yapılan bu yöndeki, özellikle büyük ölçekli, istekler, böyle bir kalıcı kurumsal çerçeve olmadığından, üstlenilememekte idi.
Araştırma ve uygulama ağırlıklı yeni bir akademik birime ihtiyaç göstermesinin bir başka nedeni yurtdışı ilişkileridir. Yurtdışından, özellikle Bilim Akademilerinden yapılan ortak çalışma isteklerine böyle kurumsal yapı olmadığından, olumlu yaklaşılamamakta idi.
Ayrıca klasik makina tasarım ve imalatının diğer alanlarla etkileşiminden bugün Mekatronik, Otomasyon, Bilgisayar yardımıyla tasarım ve imalat, Biyomedikal, mühendislik gibi multi-displiner karakterli yeni alanlar doğmuştur. Bu çağdaş gelişmelerin yakalanabilmesi, yakından takibi de kurumsallaştırılmış bir ilgiyle mümkündür. Kurulacak yeni araştırma ve uygulama birimiyle bu olanaklı hale gelecek ve bu kurum yardımıyla kazanılan ve üretilen bilgiler üniversitedeki çağdaş eğitim ve öğretimi de destekler hale gelecektir.
Kuruluş gerekçeleri yukarıda kısaca açıklanan Makina Alet Cihaz Tasarım-İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezinin (MACTİMARUM) yasal dayanakları aşağıda gösterilmiştir.
1. 2547 sayılı yasanın 3. maddesi j. bendi
2. Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliğinin Ek-1.ci maddesi
3. 2547 sayılı yasanın 4. maddesi c. bendi
4. 2547 sayılı yasanın 5. maddesi d. bendi
5. 2547 sayılı yasanın 12. maddesi
6. 2547 sayılı yasanın 22. maddesi (a) ve (b) bendleri
7. 2547 sayılı yasanın 37. maddesi j.