Merkezimizde 2010-2011 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmalarına devam edilmiştir:
• “İç Helisel Eleğin Modellenmesi” başlıklı lisansüstü tez projesi MMF2011YL12 koduyla yürürlüğe girmiştir. Multidisipliner nitelikteki çalışma kuramsal düzeyde MACTİMARUM altyapısıyla, deneysel düzeyde Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölüm Laboratuarında sürdürülmektedir. Daha önce imalatı Merkez’in kurucu birimlerinden Osmaniye MYO’da gerçekleştirilmiş olan bir “İç Helisel Elek” modeli, Osmaniye’den getirilerek deneylere hazır hale getirilmiştir. Çeşitli ürünlerle deneyler sürdürülmektedir.
• “Paralel Tip Manipülatörlerin Konuşlandırılması için Verimli Hesap Algoritması Geliştirilmesi” başlıklı lisansüstü tez çalışması MACTİMARUM altyapısında başlatılmıştır. Hesap yükü çok ağır olan ve mevcut bilgisayar olanaklarını zorlayan paralel manipülatörlerin konuşlandırılması problemi, mevcut altyapı olanakları çerçevesinde, verimli bir hesap modeli kullanılarak çözülmeye çalışılmaktadır. Daha sonra bu çözümün ortopedik uygulamalara taşınması planlanmaktadır.
• 2007-2010 yıllarında TÜBİTAK tarafından desteklenen 106M466 no’lu projeden “Redüksiyon Sistemi” başlıklı bir patent başvurusu sonuçlandırılmıştır. Çok disiplinli, çok üyeli bir temele dayanan başvuru, 32 sayfalık bir metin halinde Türk Patent Enstitüsüne gönderilmiştir. Şekli kabul aşamasını geçmiş süreç, metnin İngilizceye çevrilmesini izleyerek TPE ile protokol imzalamış uluslararası yetkin bir patent kuruluşundan “Araştırma Talebi” aşamasına gelmiştir. TÜBİTAK’ a teşvik başvurusu da yapılmıştır. Çalışmalar yoğun olarak devam etmektedir.
• “ Bazı Taneli Ürünler İçin Sınıflama Makinesi Geliştirilmesi ” başlıklı bir araştırma projesi MACTİMARUM Uzmanlık Grubunda değerlendirildikten sonra desteklenmek üzere Rektörlüğümüzün Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine gönderilmiştir. Çalışmalara MACTİMARUM altyapısında başlanmış; deneysel planda ise Tarım Makinaları Bölüm Laboratuarında sürdürülmesi planlanmıştır.
• Mühendislikte analitik çözüm yöntemleri olan “ Gröbner’s Bases ” ve “ Sylvester’s Dialytic Method” başlıklı yöntemlerin araştırılması ve “ Combinatoric “ ve “ Discrete Mathematics” (ayrık matematik) alanlarında soyut olarak geliştirilen bazı kavramların somut yöntemlere dönüştürülme çalışmaları yapılmaktadır. Oluşturulacak karma çözüm yöntemlerinin tıptaki ortopedi problemlerine uygulanmaları öngörülmektedir.
• Tıpta kemik kırıkları ve şekil bozukluklarının giderilmesinde kullanılan eksternal fiksatörün, genel konuşlandırma probleminin dışında, gerek hesap sürekliliğinde ve gerekse tıbbi stabilitede (kararlılık) risk oluşturabilecek özel konumlarına ilişkin araştırmalar sürdürülmektedir. Böylelikle eksternal fiksatör cihazının belli güveninilirlilik çerçevesinde değerlendirilebilmesi için analitik çözümlemeler yürütülmektedir.
2010-2011 yıllarında Merkez tarafından 2 kitap 1 tez 3 makale sonuçlandırılmıştır:
• AKÇALI, İ.D., ESEN, R., İBRİKÇİ, T., ÜN, M.K., Fiksatör Otomasyonu. TUBİTAK Proje No: 106M466 Kesin Rapor, Temmuz 2010, Adana, 132 s.
• AKÇALI, İ.D., DEMİRKIRAN, S., DOĞRUYOL, E., (Editörler) XII. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Bildirileri Kitabı, 10-11 Mayıs 2011, Çukurova Üniversitesi, Adana, 192 s.
• ŞAHLAR, M.O., Library Based Image Reconstinction on X-ray films for External Fixaion Automation, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2010, 53 s.
• İ.D., AKÇALI, M. A., ARIOĞLU, Geometric design of slider-crank mechanisms for desirable slider positions and velocities, Forschung Ingenieurwesen, Vol. 75, Issue:2, 2011, 61-71.
• AYDIN, T. İBRİKÇİ, İ.D. AKÇALI, A hybrid image processing system for X-ray image of an external fixator, Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering, 2011, 1-7.
• UGURLUAY, S., AKÇALI, İ.D., İNCE, A., GÜZEL, E., Impact Resistance of Peanuts, International Journal of Food Properties, Feb. 2011, (kabul edildi).
Ayrıca Merkezce 2010-2011 yıllarında şu çalışmalar gerçekleştirilmiştir:
• Merkezimiz, TMMOB Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları Adana Şubeleri ile birlikte ortaklaşa düzenlenen XII. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi 10-11 Mayıs 2011 tarihlerinde toplam yaklaşık 250 kişinin katılımıyla Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfi ve fuayesinde gerçekleştirildi. Etkinlikte tanıtım amaçlı MACTİMARUM Standı ve 10 kuruluşun standları yer aldı; 12 adet farklı kuruluşun seminer bildirisini içeren 192 sayfalık Bildiriler Kitabı yayınlandı ve katılımcılara dağıtıldı.
• Merkezimizin emekliye ayrılan üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bayram’ın yerine MACTİMARUM’da yapılagelen araştırma-geliştirme çalışmalarına katılıp katkı sağlayacak Tıp Fakültesi üyesi için çalışmalar yapıldı. Rektörlüğümüzün, Tıp Fakültesi Dekanlığının ve Ortopedi-Travmatoloji Ana Bilim Dalının değerli katkılarıyla, Ortopedi- Travmatoloji ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Özkan’ın Merkez Kurulu’na üyeliği gerçekleşmiştir.
• Merkezimizin bazı altyapı eksiklikleri Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nin katkıları ile giderilmiştir. Bunlar arasında gereksinme duyulan tanıtım ve ilan panosu yetersizliği ile internet hızının yükseltilmesini sağlayacak donanım değişiklikleri sayılabilir.
• Merkezimizin Üniversitemiz Ana Sayfasında yer alan İngilizce-Türkçe web siteleri, yapılan yeni çalışmaları kapsayacak şekilde güncellenmiştir.
• Merkez alyapısı desteğiyle aşağıda dökümü verilen akademik etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
• Pamukklae Üniversitesinden doçentliğe başvuran Yar.Doç. Dr. Zekeriya Girgin’in dosyasına ilişkin jüri raporu hazırlanmış ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına gönderilmiştir.
• Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Necla Kara Toğun’un “ Modelling of an Internal Combustion Engine to Provide Simulator” başlıklı doktora tezi incelenerek sonuç raporu ilgili kuruma iletilmiştir.
• TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından ilk kez 22-23 Ekim 2011 tarihlerinde yapılması planlanmış, 30 Nisan 2011tarihinde İstanbul’da Şube toplantı salonunda yapılan “Endüstriyel Otomasyon Sempozyum ve Sergisi” Danışma Kuruluna Merkez tarafından bugüne değin düzenlenegelen Otomatik Kontrol Seminer ve Sergilerinin birikimleri aktarılmıştır.
Merkezce 2010-2011'dan itibaren ileriye doğru aşağıda gösterilen etkinlikler planlanmıştır:
• Merkezde gerçekleştirilen araştırma-geliştirme çalışmalarından elde edilen birikimlerin üç ayrı boyutta değerlendirilmesi öngörülmektedir. Birinci boyutu akademik alanda yayınlar yapmaktır. Bu bağlamda şu öngörüler yapılmaktadır:
• Tarım ve gıda işlem makinaları alanındaki birikimlerden en az bir yayın hazırlanması planlanmaktadır.
• Ortopedideki biyomekanik-biyomedikal araştırmalardan elde edilen kazanımlarda yayınlanmaya değer pek çok veri mevcuttur. Bu verilerin yayına dönüştürülmesi beklenmektedir.
• Kuramsal düzeyde yürütülen çalışmalardan sonuçlanan matematik-analitik birikimlerin yayına dönüşme potansiyeli çok yüksektir. Bu alanda bir yayın planlanmaktadır.
• Merkezin kuruluş felsefesinde dile getirilen misyonlarından birisi de araştırma- geliştirme çalışmalarında elde edilen bilgi birikimlerinin modern eğitim-öğretimi destekler hale getirilmesidir. Bu boyutta başlıca şu öngörüler yapılmaktadır:
• Gıda işlem makinalarının tasarımı konusunda yapılagelen araştırma-geliştirme çalışmalarının birleştirilmesi ve bir bütünlük halinde eğitim-öğretime kanalize edilerek bir ders biçimine dönüştürülmesi planlanmaktadır.
• Biyomekanik tasarım ve biyomedikal mühendislik alanındaki araştırma- geliştirme çalışmalarından ve bu kapsamda ortaya çıkan yayınlardan eğitim-öğretimde yararlanılabilecek bir ders seçeneği yaratılması planlanmaktadır.
• Merkezde gerçekleştirilen araştırma-geliştirme çalışmalarını değerlendirmenin üçüncü boyutu uygulamalardır. Bu bağlamda, merkeze Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalından katılan üyemizin katkılarıyla, geliştirilen bir eksternal fiksatör teknolojisinin uygulanmasına ilişkin sorunların tespiti ve çözülmesi konusundaki çalışmaların başlatılması planlanmaktadır.
• Projeler yoluyla Merkezin ölçüm ve imalat altyapısının güçlendirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda kütle, hız, zaman ve enerji ölçümleri için gerekli donanım ve seyyar kaynak makinası, el aletleri gibi imalata yardımcı öğelerin Merkeze kazandırılması öngörülmektedir.