2009-2010 Yılları Merkez Çalışmaları

Merkezimizde 2009-2010 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmalarına devam edilmiştir:

• 35x50cm görüntü boyutlarında, 52x76x14 dış boyutlarda değişik bir mekavizyon (patentli tanıtım sistemi) prototipinin uzaktan kumandalı ve hız kontrollü bir örneği imal edilmiştir. Yeni prototip tasarımı ve imalatı daha önceki modellerin enerji ölçüm sonuçlarına dayandırılmıştır. Yeni modelde yapılan enerji ölçümleriyle en az enerji harcandığı ortaya konmuştur.

• (3-3)lük Stewart Platform mekanizmasını içeren biyomekanik modeller; (6-6) tipindeki Stewart-Gough Platform esaslı biyomekanik modeller bilgisayarda simüle edilerek değişik yazılımlarla (Dymola ve SolidWorks) görsel modeller elde edilmiştir.

• Geliştirilmiş bilgisayar arayüz modeli kullanılarak çok sayıda sayısal örnekler üzerinden biyomekanik modellerin matematik çözümleri görsel modellerle karşılaştırmalı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu modellerin birbirini doğruladığı gösterilmiştir.

• MACTİMARUM’da patentli olarak geliştirilmiş olan Gıda-Tarım makinelerinden “Silindirik Helisel Elek” üzerinde deneyler yapılarak kuramsal bazı parametrelerin deneysel değerleri ölçülmüş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Kapsamı genişletecek bir şekilde çalışmalar sürdürülmektedir.

• Polinom şeklinde ifade edilebilen denklem takımlarının analitik bakımdan tam olarak çözülmelerinde karşılaşılan sorunlar saptanmış; bu sorunların büyük ölçüde bilgisayar kapasitesine (Hafıza boyutu ve hesaplama hızı vb..) bağlı kısıtlar içerisinde giderilmesine yönelik hesaplama algoritmaları oluşturulmuş ve üzerinde hesaplama verimliliğini artıracak biçimde araştırmalar sürdürülmektedir.

• (6-6) tipindeki Stewart-Gough Platform Mekanizmasının ileri kinematik analizi çerçevesinde ortaya çıkan 17x17 ve 33x33 matris boyutlarındaki büyük hesap hacmiyle sonuçlanan sembolik cebir esaslı dosyaların açılması mümkün olmadığından mevcut bilgisayar kısıtları dikkate alınarak uyumlu algoritmalar yoluyla depolama hacminin küçültülmesi gerekmiştir. Bu yöndeki çalışmalara İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Murat ARSLAN katılmış; depolama yer gereksinmesi azaltılmış ve sonuç itibariyle açılabilir dosyalar elde edilmiştir. Bu kapsamda çalışmalar yaygınlaştırılmaktadır.

2009-2010 yıllarında Merkez tarafından bitirilen araştırmalardan 1 adet uluslararası 1 adet de ulusal olmak üzere 2 bildiri ile 2 adet makale yayınlanmıştır:

• İ.D. Akçalı, M.O. Şahlar, M. K. Ün, A. Aydın, T. İbrikçi, R. Esen, H.Bayram, M. Gülşen, “A Mathematical Model in the Implementation of a Stewart-Gough Platform as an External Fixator “ Medical Physics and Biomedical Engineering World Congress 2009”, Munih , Germany 7-12 Eylül 2009, IFMBE Procs. Springer, Volume 25/IV, 708-711.

• İ.D.Akçalı, M.O.Şahlar, A.Aydın, T.İbrikçi, K.Ün, R.Esen, M. Gülşen, H. Bayram, “Ortopedik Klinik Uygulamalar İçin bir Fiksatörün Tasarımı İmalatı ve Kullanılışı”, III. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Kongre ve Sergisi, Samsun 6-7 Kasım 2009, Bildiri Kitabı, 33-43.

• İ.D. Akçalı, M.O. Şahlar, M. K. Ün, A. Aydın, T. İbrikçi, R. Esen, H.Bayram, M. Gülşen, “Alignment of Bone Fragments Through The Deployment of a Stewart Platform Mechanism”, Journal of Artificial Organs, No:8, August 2009, A99.

• İ.D.Akçalı, M.O.Şahlar, A.Aydın, T.İbrikçi, K.Ün, R.Esen, M. Gülşen, H. Bayram, “Ortopedik Klinik Uygulamalar İçin bir Fiksatörün Tasarımı İmalatı ve Kullanılışı”, Mühendis ve Makine Dergisi, Ocak 2010, Cilt:51, Sayı:600, 2-9.

Ayrıca Merkezce 2009-2010 yıllarında şu çalışmalar gerçekleştirilmiştir:

• TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından çıkarılan “Mühendis ve Makine” başlıklı dergide özel (Biyomedikal-Biyomekanik) sayıda Merkez Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası yayın danışma kurulu tarafından editör olarak görevlendirilmiştir. Bu kapsamda, III. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Kongre ve Sergisi’ne sunulan ve bildiri kitabında bastırılan 37 adet bildiri metni incelenmiş ve içlerinden dergi makale formatına yaklaşan potansiyel yayınlar saptanarak ilgili hakemlere gönderilmiştir. Çukurova Üniversitesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. R. Esen, Kimya Bölümünden Prof. Dr. S. Tükel, Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Ö. Çolak, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. T. İkiz, Yrd. Doç. Dr. S. Arıca, Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. S. Bayseç’in hakem olarak katıldıkları değerlendirme sürecindeki değerli katkılarıyla son şekillerine getirilen makaleler yayınlanmak üzere TMMOB Makine Mühendisleri Odası sekreteryasına gönderilmiştir. Söz konusu Mühendis ve Makine dergisinin Ocak 2010 özel (Biyomedikal-Biyomekanik) sayısı öngörüldüğü gibi çıkmıştır.

• Almanya’nın Münih kentinde 7-12 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılan “Medical Physics and Biomedical Engineering WC 2009” Dünya Kongresine Merkez Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı Alexander von Humboldt Vakfı desteğiyle, Elektrik Mühendisi proje asistanı M.O.Şahlar TUBİTAK 106M466 nolu proje ödeneğiyle “A Mathematical Model in the Implementation of a Stewart-Gough Platform as an External Fixator “ başlıklı bildirileriyle katılmışlardır.

• 7-12 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılan “Medical Physics and Biomedical Engineering WC 2009” Dünya Kongresinde Merkez Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı “Therapy Planing / CAS” temalı oturumda 10 Eylül 2009 17:00-18:45 saatlerindeki program çerçevesinde Münih Uluslarası Fuar Salonu Hall04a da oturum başkanlığı görevini yürütmüştür.

• MACTİMARUM 14 Eylül 2009 tarihinde Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığınn katkılarıyla anfiler grubu binasının ikinci katı doğu tarafındaki yeni mekanına taşınmıştır. Yeni bir yerleşim ve çalışma ortamı sağlanmıştır.

• Merkezin yani yerine taşınması sırasında kaybolan görüntü işleme yazılımı (Hipax) izin cihazı (Dongle) için Amerikan Vidar firması, Türkiye Ankara temsilcisi Kanıt firması, İstanbul Temsilci Meditel firması ve Alman Hipax firmasıyla uzun süren yazışmalar yapılmıştır. Mayıs 2010 da uzun çabalar ve kişisel katkılar sonucunda söz konusu cihaz getirtilerek araştırma çalışmalarının devamı sağlanmıştır.

• TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesince 6-7 Kasım 2009 tarihlerinde Samsun Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen III. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Kongre ve Sergisine TUBİTAK 106M466 proje yolluk ödeneğiyle Prof. Dr. İ.D. Akçalı, Yrd. Doç. Dr. K. Ün ve Yrd. Doç. Dr. T. İbrikçi “Ortopedik Klinik Uygulamalar İçin bir Fiksatörün Tasarımı İmalatı ve Kullanılışı” başlıklı bildiriyle katılmışlardır.

• Merkezin yeni yerine taşımasıyla ortaya çıkan internet altyapısı eksikliği Ocak 2010 tarihi itibariyle yazılım ve donanım bağlamında yeniden kurulmuş; iletişim ortamı, düşük bir hızda da olsa, geri kazanılmıştır.

• Yüksek hacimli araştırma hesaplamaları nedeniyle büyük sıkıntısı çekilen hafıza gereksinmesi ve işlem hızı yükseltilme durumu, TUBİTAK 106M466 projesi kapsamında alınan iş istasyonunun Ram’i 8GB dan 24GB’a artırılarak, toplam 3TB boyutunda 2 adet harici bellek projenin kurum hissesi faslı üzerinden satın alınarak, gerçekleştirilmiştir.

• Merkezin Türkçe ve İngilizce web siteleri güncellenmiş; Güney-Kuzey Amerika’dan Asya-Avustralya kıtalarına uzanan geniş bir dünya coğrafyasında izlenir duruma getirilerek ziyaretçi çeşidi ve sayısı artırılmıştır.

• Yeni ve Eski Merkez üyelerinin (İ.D. Akçalı, M. K. Ün, M. Gülşen) yazar ve editör olarak görev yaptıkları, uzun ve zorlu uğraşlardan sonra ortaya çıkarttıkları 2 ciltlik 1241 sayfalık “Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği” kitabının tanıtımı yapılmıştır. Bu bağlamda kitabı tanıtan bir yazı Cumhuriyet Bilim-Teknoloji dergisinin 11 Eylül 2009 tarihli 1173 sayılı baskısının 10. Sayfasında yayınlanmıştır. Ayrıca internet iletişim ağındaki haber servislerinde tanıtıcı yazılar yayınlanmıştır.

• Merkez altyapısının desteğiyle aşağıda dökümü verilen akademik içerikli dosyalar incelenerek sonuç raporları ilgili kurumlara gönderilmiştir.

• Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü doktora öğrencisi Orhan Erdal Akay’ın doktora tezine ilişkin incelemeler tamamlanarak izleme süreci sonlandırılmıştır.

• Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Necla Kara Toğun’un “Modeling of an Internal Combustion Engine to Provide Simulator” başlıklı tezi ile ilgili izleme süreci devam ettirilmiş; 6 aylık izleme-değerlendirme raporları ilgili kuruma iletilmiştir.

• Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde görevli Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Mutlu’nun görev uzatma dosyasına ilişkin değerlendirme raporları Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne yollanmıştır.

 

Merkezce 2009-2010'dan itibaren ileriye doğru aşağıda gösterilen etkinlikler planlanmıştır:

• Merkezde gerçekleştirilen araştırmalar sonunda ortaya çıkan bulgulardan yayınlar yapılması sürdürülmektedir. Bu bağlamda şu adımlar atılmıştır.

• Merkez üyeleri Prof. Dr. İ.D. Akçalı ve Doç. Dr. A. İnce’nin katıldıkları “İmpact Resistance of Peanut” başlıklı makale taslağına ilişkin “International Journal of Food Properties” isimli dergide hakemlerden gelen düzeltme çalışmaları yürütülmektedir.

• Hız kontrolü bağlamında sonuçlanan “Geometric Design of Slider-Crank Mechanisms For Desirable Slider Velocities” başlıklı makale “Journal of Mechines And Mechanisms” isimli dergiye gönderilmiştir.

• “Modeling for the Alignment of Fragments by Means of a (6-6) Type of Stewart-Gough Platform Mechanism” başlıklı bir makale taslağının hazırlanma çalışmasının son aşamasına gelinmiştir ve yakın gelecekte biyomedikal bir dergiye gönderilmesi planlanmaktadır.

• “Hybrid Image Processing System for X-Ray Images of an External Fixator” başlıklı makale taslağı üzerindeki çalışmalar ilgili merkez üyeleri tarafından yürütülmektedir.

• Merkezde yürütülen biyomedikal araştırma sonuçlarından uygulama yapma doğrultusundaki çalışmalar sürdürülmektedir. Bu bağlamda, daha fazla sayıdaki röntgen örneklerinden tıbbi verilerin değişik otomasyon düzeyinde derlenmesi çalışmalarında elde edilen somut kazanımlar ilerletilip yaygınlaştırılacaktır.

• TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile birlikte Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi düzenlenmesi planlanmaktadır.