2005-2006 Yılları Merkez Çalışmaları

Rektörlüğümüzün Nisan 2006’da görevi bırakan Prof. Dr. Melih Bayramoğlu’nun yerine Prof. İ. Deniz Akçalı’yı Müdür olarak atamasıyla MACTİMARUM yönetsel açıdan yeniden yapılandırılmış ve yapılan gerekli çalışmalardan sonra Merkez Kurulu üyeleri, Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle, Uzmanlık Grubu üyeleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Merkez Kurulu :

Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı (Ç.Ü. MMF. Makina Müh. Böl.)

Prof. Dr. Ramazan Esen (Ç.Ü. Fen Edeb. Fak. Fizik Böl.)

Prof. Dr. Mahir Gülşen (Ç.Ü. Tıp Fak. Ort. ve Travmatoloji ABD)

Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün (Ç.Ü. MMF Elek-Elektronik Müh. Böl.)

Yrd. Doç. Dr. Turgay İbrikçi (Ç.Ü. MMF Elek-Elektronik Müh. Böl.)

Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnce (Ç.Ü. Zir. Fak. Tarım Mak. Böl.)

Öğr. Gör. Osman Yürekli (Ç.Ü. Osmaniye M.Y.O)

 

Merkez Yönetim Kurulu :

Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı

Prof. Dr. Ramazan Esen

Prof. Dr. Mahir Gülşen

Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün

Öğr. Gör. Osman Yürekli

 

Uzmanlık Grubu :

Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı

Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün

Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnce

 

Yayınlar :

Akçalı, İ.D., Mutlu, H., A Novel approach in the direct Kinematics of Stewart Platform Mechanisms with planar platforms, J. ASME Mech. Design, Vol 128, 2006, 252-253

Akçalı, İ.D., İnce, A. and Güzel E, Selected Physical Properties of Peanuts, International J. of Food Properties, Vol 9, 2006, 25-37.

Mutlu, H., Akçalı, İ.D., and Gülşen, M. A mathematical model for the use of a Gough-Stewart Platform as a Fixator, J. Engineering Mathematics , 54, 2006, 119-143.

Güzel, E., Akçalı, İ.D., İnce, A. Behavior of Peanuts Under Static Loads, J. Food Engineering, 2006 (Kabul Edildi)

Ün, K., Akçalı, İ.D., Gülşen, M. A Theoretical and Experimental Investigation of Lateral Deformations in a Unilateral External Fixator, ASME J. Medical Devices, 2006 (Kabul Edildi)

 

Editörlüğünü Prof. Dr. İ.D. Akçalı, Prof. Dr. M. Gülşen, Yrd. Doç. Dr. K. Ün ile Ege Üniversitesinden Doç.Dr. H. Yıldız’ın yaptığı “Ortopedi Biyomekaniği” isimli çok-yazarlı kitap çalışması sürdürülmektedir.

Yazarlığını Prof. Dr. İ.D. Akçalı, Prof. Dr. M. Gülşen ile Mersin Üniversitesinden (eski MACTİMARUM Md. Yrd.cısı) Yrd. Doç. H. Mutlu’nun yaptığı “Eksternal Fiksatörler” başlıklı 6.cı bölüm “Ortopedi Biyomekaniği” bütünlüğüne uyacak biçimde redaksiyondan geçirilmektedir.

Yazarlığını Yrd. Doç. Dr. K.Ün’ün yaptığı “Yumuşak Dokular” başlıklı kısım “Ortopedi Biyomekaniği” kitabı içinde yer alacak biçimde hazırlanmaktadır.

9. Otomatik Kontrol Bildiriler Kitabı, 16-18 Mayıs 2005, H.S. Organize Sanayi Bölge Md. lüğü Salonları, Adana, 150s.

Krank koluna uygulanan sabit kuvvet altında, kol konumu ne olursa olsun, pistona gelen kuvvetin kontrol edilmesini sağlayan düzeneğin tasarımı problemi ele alınmıştır. Kol boyutları belli bir krank-biyel mekanizmasında kullanılması gereken yayın değerini, öngerilmesini, çalışma aralığını sonuçlandıran bir kullanıcı arayüz yazılımı hazırlanmıştır. Çeşitli durumlardaki kontrol hata dağılımları araştırılmaktadır.

Krank koluna uygulanan sabit kuvvet altında, sürtünmeli ortamda hareket eden bir pistonun hız kontrol problemi ele alınmıştır. Analitik ve deneysel olarak incelenen krank-biyel probleminde kuram ve deney arasındaki hata dağılımları çeşitli durumlarda araştırılmıştır.

Ortopedi Biyomekaniği kapsamında kemik fragmanlarının 3-3 tipi Stewart Platform mekanizması şeklindeki bir fiksatörle hareket kontrol kuramı için bir yazılım geliştirilmiş ve girdi-çıktı arayüzleri hazırlanmıştır. Çeşitli sayısal deneylerle araştırmalar sürdürülmektedir.

Merkez Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı tarafından geliştirilmiş “Mekavizyon” başlıklı uluslararası patentin (40x50) ve (50x70) boyutlarındaki birisi alternatif akım (220VAC) diğeri doğru akım ile (12VDC) çalışan iki farklı (tanıtım sistemi) modeli uygulamaya konmuş ve çeşitli değişikliklerin ürüne etkileri incelenmiştir.

Merkezin Üniversiteye kazandırdığı büyük boyutlu (200x210) cm’lik tümüyle mekatronik bir Mekavizyon ünitesinin mevcut yerinden sökülerek yeni uygulama yapılacağı mekana götürülerek işlevselliğinin daha iyi değerlendirileceği çalışma koşulları araştırılmaktadır.

Katlanabilir sistemlerin modül düzeyindeki birimlerinin fiziksel ve matematiksel modelleri çıkarılarak çeşitli serbestlik derecelerindeki davranışları bilinen uzaysal yapı ve mekanizmaları ile karşılaştırmak suretiyle genelleme çalışmaları sürdürülmektedir.

Prof. Dr. İ.D. Akçalı’nın yürütücü olduğu Prof. Dr. R.Esen, Prof. Dr. M.Gülşen, Yrd. Doç. Dr. K.Ün, Yrd. Doç. Dr. T.İbrikçi, ve iki yüksek lisans öğrencisiyle MACTİMARUM sekreteri M.Karataş’ın yer aldığı ekip tarafından TÜBİTAK’a “Fiksatör Otomasyonu” başlıklı yaklaşık 220 000 YTL bütçeli özgün bir araştırma projesi, desteklenmek üzere, 2 Eylül 2006 tarihi itibariyle önerilmiştir.

 

16-18 Mayıs 2005 tarihlerinde, her iki yılda bir yapılması geleneksel hale getirilmiş Otomatik Kontrol Seminer ve Sergilerinin 9.cısı, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Salonlarında, TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesiyle birlikte, çok sayıda firmanın ve mühendisin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Otomasyonun sanayideki değişik uygulama ve sorunlarını kapsayan seminer programında işlenen konular 9.Otomatik Kontrol Seminer Bildiriler Kitabı olarak bastırılmıştır.

 

Üniversite-sanayi ortak araştırma-geliştirme çalışmaları kapsamında MACTİMARUM altyapı desteğiyle aşağıdaki TÜBİTAK-TEYDEB AR-GE projelerinde Hakemlik/İzleyicilik yapılmıştır:

 

TÜBİTAK-TEYDEB-3060174 nolu AR-GE Proje Hakem Değerlendirme Raporu, 14 Temmuz 2006, 9s.

TÜBİTAK-TEYDEB-3050199 nolu AR-GE Projesi 1.Dönemi İzleyici Değerlendirme Raporu, 28 Temmuz 2006, 14s.

TÜBİTAK-TEYDEB-3050199 nolu AR-GE Projesi 2.Dönem İzleyici Değerlendirme Raporu, 28 Temmuz 2006, 6s.

TÜBİTAK-TEYDEB-3060240 nolu AR-GE Projesi Hakem Değerlendirme Raporu, 22 Ağustos 2006, 7s.

 

Üniversitede çeşitli tip ve özellikte prototip olarak üretilen Mekavizyon ünvanlı tanıtma, reklam sisteminin standardizasyon ve yaygınlaştırılabilmesi bağlamında TÜBİTAK’a AR-GE önerisi olarak sunulması amacıyla bir üniversite-sanayi ortak araştırma projesi partneri (ortağı) arayışları sürdürülmektedir. Tefa Güney Reklam firmasına sistem tanıtılmaya çalışılmaktadır.

Merkezin kendine özgü kurduğu Web Sitesinin güncellenmesi çalışmaları sürdürülmektedir.

Merkezin Web Sitesinde ilan edilmiş olan Buz Bloklarından Kar Üretme makinasına başta Konya ve Diyarbakır olmak üzere birçok kentteki kişilerden talep gelmesine karşın, ilgilenecek eleman olmadığından, bu talepler karşılanamamıştır.

Merkezin şu anda sadece kendi çabalarıyla ürettiği 741 YTL lik bir Döner Sermaye kaynağı bulunmaktadır. 2007 Yılına ait yeni Döner Sermaye Bütçesi hazırlanarak

Rektörlüğümüzün ilgili birimlerine gönderilmiştir.