1997 Yılı Merkez Çalışmaları

Merkezin kendi altyapısının desteğiyle yürütülen araştırmalar arasında Ortopedide yeni uzaysal dış tespit sistemleri, mekanik ve elektronik hız düşürücüler, makinaların bilgisayarla denetimi, robot kol tasarım ve incelemeleri sayılabilir. Ayrıca imalat gerektiren "Buz Kalıplarından Kar Üretilmesi İçin Bir Makina Tasarımı" konulu, FBE. 97-YL 105 nolu proje Ç.Ü. Araştırma Fonunca 1 yıl süreli olarak Ocak 1997 de başlatılmış ve Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı'nın yönetiminde Y. Lisans öğrencisi Hakan Erdil'le beraber yürütülmektedir. Bunların dışında Mekatronik kapsamında disiplinler arası ortak bir münferit projenin Ç.Ü. Araştırma Fonuna önerilmesi arzulanmaktadır.

1997 yılında Merkez'in zaman ve enerjisinin önemli bir bölümünü alan 5. Otomatik Kontrol Seminer ve Fuarı nedeniyle bir dizi yazınsal etkinlik gerçekleştirildi. Bunlar arasında söz konusu seminer ve fuarın önemini anlatan ya da MACTİMARUM'u kapsamlı olarak tanıtan yazılar, grafik tasarımlar sayılabilir. Bunlardan Şafak Fuarcılık ve Reklamcılık Ltd. Şti. nce çıkarılan çeşitli broşürler, 9 Mayıs 1997 tarihli Yeni Adana ve Güney Haber gazetelerinde genişçe yer alan haber yazıları ile Çukurova Üniversitesi Bültenin 25-26 cı sayılarında çıkan haber özeti örnek olarak verilebilir.

1997 yılı Çalışmaları içinde başarıyla sonuçlandırılan işlerden birisi de, şu ana kadar Üniversitemizde çok az birimin tamamladığı, İnternet ortamında Merkezle ilgili genişçe bir Web sayfası tasarımıdır.

1997 yılının bilimsel etkinliklerinden bir başkası MACTİMARUM'un 10 yıllık Gelişme Stratejisinin hazırlanarak Rektörlüğümüze iletilmesidir.

MACTİMARUM'un kuruluş felsefesinde yerini almış üniversite-sanayi ilişkileri açısından da 1997 yılında çeşitli etkinlikler yapılmıştır. Bunlardan birisi 1997 yazı Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleştirilen Ekinciler Demir-Çelik, Ek-Mak (İskenderun), Pilsa ve Temsa Otomotiv (Adana) fabrika gezileri olmuştur.

Merkez ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi arasında, üzerinde anlaşılan bir protokol uyarınca, bugüne değin Üniversite mekanlarında geleneksel olarak iki yılda bir yapılagelen Otomatik Kontrol sergilerinin 5. cisi, genişletilmiş bir ölçekte profesyonel bir anlayışla Adana Galeria Kompleksinde 6-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

7-9 Mayıs 1997 tarihleri arasında ise 40 farklı kuruluştan gelen teknik personelin izlediği, 10 önemli sanayi kuruluşunun 16 uzmanının katkıda bulunduğu 5. Otomatik Kontrol Semineri tine TMMOB MMO Adana Şubesinin işbirliğiyle Adana Galeria Kompleksinde gerçekleştirildi.

1997 yılı içinde birisi Ulusal bir Sempozyum'da bildiri, üçü de kitap olmak üzere toplam dört yayın yapılmıştır.