Merkezimizde 2012-2013 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmaları tamamlanmıştır:
• 2007-2010 yılları arasında Merkezimizde gerçekleştirilen “Fiksatör Otomasyonu” başlıklı 106M466 nolu TÜBİTAK projesinden sonuçlandırılan makale çalışması, son aşama olarak, aşağıdaki gibi yayınlanmıştır:
A. Aydın, T. Ibrikci, I.D. Akçalı, A Hybrid Image Processing System for X – Ray Images of an External Fixator, Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering, Vol: 15 No: 7, July 2012, 753 – 759.
• Daha önceki yıllarda Merkezimizde yürütülen araştırma çalışmalarından sonuçlandırılan “Impact Resistance of Peanut” başlıklı makale çalışması Mayıs 2012’de, önce çevrimiçi olarak ve son aşama olarak 2013 Şubat ayında şu şekilde yayınlanmıştır:
S. Ugurluay, I. D. Akcali, E. Guzel and A. Ince, Impact Resistance of Peanut, International Journal of Food Properties, 16:684-697, 2013.
• “İç Helisel Eleğin Modellenmesi” başlıklı MMF2011YL12 kodlu Fen Bilimleri Enstitüsü projesi deneysel ve kuramsal olarak MACTİMARUM ve Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü laboratuvar olanaklarıyla aşağıdaki şekilde tamamlanmıştır:
U. Ercan, Modelling of Cylindrical Helical Sieve, MSc. Thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü, Proje No: MMF2011YL12, Çukurova Üniversitesi, Adana, 2012.
• 13. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Merkezimiz, TMMOB Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları Adana Şubeleri ile birlikte Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfi ve Fuayesinde 16-17 Mayıs 2013 tarihlerinde geniş bir sanayi katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 13. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi’nde sunulan bildiriler düzenlenerek aşağıda ayrıntıları verilen Bildiri Kitabı halinde bastırılmıştır:
XIII. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Bildiriler Kitabı,16-17 Mayıs 2013,Ç.Ü. MACTİMARUM, TMMOB MMO ve EMO Adana Şb. Ortak yayını, Adana,p132.
Merkezimizde 2012-2013 yılları arasında aşağıdaki araştırma çalışmaları devam etmektedir:
• Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI’nın yürütücü olarak görev üstlendiği, MACTİMARUM Merkez Kurulu üyeleri olan Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Cenk ÖZKAN’ın, Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Elektrik – Elektronik Mühendisliğinden Yrd. Doç. Dr. Turgay İBRİKÇİ’nin ve Yrd. Doç. Dr. Kerem ÜN’ün, Mersin Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin MUTLU’nun araştırmacı olduğu, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Ömer Sunkar BİÇER’in danışman olarak görev aldığı “Yeni Bir Fiksatör Teknolojisi” başlıklı, 112M406 nolu, 314,905 TL bütçeli, multi – disipliner 3 yıllık bir araştırma projesi 2012 Mart ayında TÜBİTAK’a önerilmiştir. Ağustos ayı itibariyle de önerinin kabul edildiği TÜBİTAK sitesinde ilan edilmiştir. 1001-Araştırma projesinin TÜBİTAK sözleşmesi 1 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeye uygun olarak, projedeki ilk alımlar yapılmış ve 2 tane doktora öğrencisi ve 1 tane yüksek lisans öğrencisi olmak üzere toplam 3 tane proje araştırma görevlisi atamaları yapılmıştır. 112M406 nolu TÜBİTAK 1001 projesinde altyapı çalışmaları kapsamında bir sunucu (server), kesintisiz güç kaynağı (ups), çok amaçlı yazıcı, tasarım yazılımı Solidworks ve sembolik matematik işlemleri yazılımı Mathematica 9 kurulumu gerçekleştirilmiştir. 112M406 nolu “Yeni Bir Fiksatör Teknolojisi” başlıklı TÜBİTAK Araştırma Projesi 1. Gelişme Raporu hazırlanarak TÜBİTAK-MAG Sekreterliği’ne gönderilmiş ve daha sonra TÜBİTAK’ın ilgili biriminden yapılan bildirimle kabul edildiği tespit edilmiştir. Çalışma planlarına göre araştırmalar yürütülmektedir.
• Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI’nın yürütücü, Ziraat Fakültesinden MACTİMARUM Merkez Kurulu üyesi Doç. Dr. Ahmet İNCE ve Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünden Prof. Dr. Emin GÜZEL’in araştırmacı olduğu ve Çukurova Üniversitesi BAP Birimince yürürlüğe konulan “Bazı Taneli Ürünler İçin Sınıflandırma Makinasının Geliştirilmesi” başlıklı, MACTİMARUM2011BAP1 nolu bireysel araştırma projesinin Birinci, İkinci ve Üçüncü Gelişme Raporları hazırlanarak zamanında ilgili birime gönderilmiştir.
• 106M466 numaralı “Fiksatör Otomasyonu” konulu TÜBİTAK araştırma projesinden sonuçlanan “Redüksiyon Sistemi” başlıklı patent başvurusunun önemli bir aşaması olan “Research Report” aşaması tamamlanmış ve Avusturya Patent Ofisi’nden gelen Araştırma Raporunda buluşun birliği (unity of invention) ile buluşun özeti (abstract) kabul edilmiştir. Önceki aşamaları (şekli kabul, TÜBİTAK desteği, araştırma raporu) başarıyla geçen patent çalışması son aşama olan inceleme raporu evresine ulaşmıştır. “Redüksiyon Sistemi” başlıklı 2010/08979 nolu patent başvurusunun, bazı bürokratik sorunları aşıldıktan sonra , 1. İnceleme Raporu dosyası hazırlanarak Türk Patent Enstitüsü’ne gönderilmiş ve dosya takibi yapılarak Türk Patent Enstitüsü’nün dosyayı Avusturya Patent Ofisi’ne gönderdiği tespit edilmiştir.
• Merkezimizce imal edilerek daha önce üniversitemizin hizmetine verilmiş olan “Mekavizyon” başlıklı hareketli pano sistemi, Çukurova Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü hurdalığında atılmış vaziyette iken, ilgili birimlerin onayıyla Tarım Makinaları Bölüm Laboratuvarı’na taşınmış ve önemli ölçüde onarılmış duruma getirilmiştir. Tekrar tam işler vaziyete getirilmek amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir.
• “Büyük Boyutlu Determinantların Sembolik ve Sayısal Hesaplanma Algoritmalarının Geliştirilmesi” konulu çalışmalar formülasyon aşamasını geçmiştir. Matris elemanları yüzlerce katsayı içeren yüksek dereceli polinomlardan oluşan büyük boyutlu matris determinantının saptanmasını gerçekleştirecek bilgisayar donanımı şu anda mevcut olmadığından, mevcut altyapı ile bu işin yapılabilmesi için özel algoritmalar geliştirilmiş ve bu çalışmalar paralel manipülatör yapısı taşıyan ortopedik cihazların tasarım ve incelenmesine uygulanması doğrultusunda devam ettirilmektedir.
• Paralel manipülatör yapısına sahip robotik sistemlerde doğrusal olmayan kinematik denklemlerin sayısal ardışık yöntemlerle yeterli hassasiyet içermek üzere çözümlenmeleri için çalışmalar sürdürülmektedir.
• Robot hareketlerinin hazır görsel yazılımlarla temsil edilmesi ya da geliştirilecek grafik tasarımlara dayalı denetimleri için gerekli kuramsal temelli yazılım ve donanım çalışmaları sürdürülmektedir.
• Robotlarda tekillik kaynakları araştırılmakta buna ilişkin analitik – geometrik yöntemler geliştirilmekte ve bu yöntemlerin arayüzlere dönüştürülmesi çalışmaları yürütülmektedir. Daha sonra da bu yöntemlerin ortopedik cihaz kullanımlarında değerlendirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.
• Robotlarda kuvvet çözümleme çalışmaları önce paralel manipülatör bağlamında yapılmış olup bunların tıbbi cihazlara uygulanması çalışmaları devam ettirilmektedir.
• Bitirilen “İç Helisel Eleğin Modellenmesi” başlıklı araştırma çalışmalarından gıda işlemleri ve süreç tasarımıyla ilgili uygun dergilerde yayın yapılması üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.
• Merkezimizde yapılan araştırma-geliştirme çalışmalarından elde edilen bilgi kazanımlarıyla modern doktora eğitim-öğretiminde yararlandırılması planlanmış “Serial and Parallel Manipulators” ve “Analytical Techniques in Mechanism Design” başlıklı dersler Fen Bilimleri Enstitüsüne önerilmiş ve doktora güz ve bahar öğretim yarıyıllarında verilmek üzere eğitim öğretim programlarına konmuşlardır.
• 112M406 TÜBİTAK projesinde öngörülmüş yeni fikirler için sözleşme gereği koşul olan Fikri Ürün Bildirim formu hazırlanarak TÜBİTAK-MAG Sekreterliği’ne gönderilmiştir. Ayrıca bu bağlamdaki “Lambda Fiksatörü” adı verilen yeni fiksatör modellerinin tasarım tescil belgesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulmuştur.