2001 Yılı Merkez Çalışmaları

“Endüstriyel Süreçlerde Bilgisayar Denetimi” başlıklı araştırma projesinin kapsamlı kesin raporu, gerekli işlemlerden de geçtikten sonra, 2001 yılında yayınlandı. Bunun yanı sıra, küçük ölçekli bir mekanik hız modülü geliştirilerek imal edildi. Ayrıca daha önce imalatı tamamlanan büyük ölçekli bir reklam sistemi imal edildiği yerden üniversite mekanlarına taşınarak gerekli denemelere tabi tutulmuştur. Araştırma kurumlarındaki akademik çalışmaların ürüne dönüştürülerek genel yaşam kalitesine katkıda bulunma görüşünden yola çıkan Merkezimiz söz konusu reklam sisteminin üniversitemize kazandırılması yönündeki uğraşlarını 2001 yılında yoğunlaştırmıştır. Eleman yokluğunun gecikmeye neden olduğu projenin 2002 yılında tamamlanacağı düşünülmektedir.

2001 yılında, hareket sırasında istenen noktalarda istenen kuvvet büyüklüğünün belli bir zaman dilimi içinde istendiği şekilde tutulmasını amaçlayan kuvvet kontrolü üzerinde çalışmalar yürütüldü. Besleyicilerde piston itme kuvvetinin hareket sırasında istenen değerde tutulmasını öngören statik kuvvet kontrolü ve malzeme yorulması üzerinde, özelikle dişçilikte protez ömürlerini saptamada yaralı olabilecek dinamik kuvvet kontrolünü gerçekleyen makina modelleri geliştirildi.

Ortopedide kırık kemiklerin iyileştirilmesinde değerlendirilebilecek dış tespit çerçeveleri üzerinde yeni bir modelin geliştirilmesine yönelik çalışmalar 2001 yılında yürütülmüştür. Bu bağlamda, robotik bir yapıya sahip olan çerçevenin kuramsal ele alınmasında karşılaşılan matematik sorunların aşılması için yeni araçlar ve teknikler kurulmuştur. Bu çalışmaların ortopedik cerrahlar tarafından kullanılması noktasına getirilmesi planlanmıştır.

Merkezce yürütülen çalışmaların akademik nitelikten yaşam gereksinmelerinin karşılanmasına yöneltilmiş karakteri çok belirgindir. Kuramsal çalışmaların pratik yarara dönüştürülmesi, birbirine bağlı uzun süreçler toplamının hızlandırılmasına, bu da projelere insangücü ve finansman desteğiyle mümkündür. Kısa geçmişine karşın, geçici insangücü ve kişisel çabalarla sağlanan yardımlarla sınırlı kalmış olanaklarla da olsa sözü edilen bağlamda görünür sonuç ve ürünler elde etmiş Merkezimizin kalıcı akademik personeliyle önemli mali kaynaklar sağlayarak çok daha önemli sonuçlar alacağı kesindir.

 

 

Merkezimizce 2001 yılı içinde, daha önce saptanan yıllık çalışma plan ve ilkelerine uygun olarak multi-disipliner özelikte ve geniş bir katılımla yapılan iki önemli yayın gerçekleştirilmiştir:

• Akçalı,İ.D., Altun,Z.G., Özcan, M.T. , Esen,R. , Macit, İ. , Endüstriyel Süreçlerde Bilgisayarlı Denetim, Ç.Ü. Arş. Fonu, Kesin Rapor. Proje No: MACTİMARUM 98.1, Adana 2001, 85 s.

• Akçalı,İ.D., Doğruyol, E., 7. Otomatik Kontrol Semineri Bildiriler Kitabı, 11-13 Haziran 2001, Ç.Ü., Adana,120 s.

 

 

Eleman eksikliği nedeniyle geçen yıl bitirilemeyen MACTİMARUM Web Sitesi güncelleme çalışması 2001 yılında tamamlandı. Yeni Web Sitesi sanal ziyaretlere açıldı.

Müh-Mim. Fakültesi Dekanlığının istemi ile Merkez laboratuvarlarından bir oda değişimi yapıldı. Minimum zararla laboratuvar altyapısını oluşturan bilgisayar donanımı, internet bağlantısı, deneysel düzenekler yeniden kurularak tekrar işler hale getirildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı tarafından sürdürülen patent çalışmalarının bir bölümü daha tamamlanarak ilgili kuruluşa gönderildi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mahir Gülşen’in katıldığı Biyomekanik kitabı yazım çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmaların 2002 yılında tamamlanması arzulanmaktadır.

Otomasyon konusunda Uluslararası bir kuruluş olan Festo A.Ş. başkanı Otto Bauer ile görüşmeler yapıldı. Festo A.Ş. ’nin 7. Otomatik Kontrol Semineri ve Sergisi etkinliklerine katılımı sağlandı. Ayrıca kuruluşa eleman temini konusunda yardımcı olundu. Endüstri-Üniversite işbirliği bağlamında sonuçlar verebilecek bir temel hazırlandı.

Kapsamlı bir 2002 yılı bütçe taslağı hazırlanarak Rektörlüğümüzün Mali ve İdari İşler Daire Başkanlığına sunuldu.

7. Otomatik Kontrol Semineri Bildiriler Kitabının Merkezce bastırılması doğrultusunda çalışmalar üstlenildi. Merkezin tüm eksikliklerine karşın bu çalışmaların 2001 yılı içinde sonuçlandırılması sağlandı.

Merkez çalışmalarının sonuçlarından biri olan hareketli tanıtma sisteminin (Reklam Sistemi ) Ç.Ü. mezunu mühendislerin ve bazı kuruluşların katkılarıyla imalatı daha önce bitirilen modelinin Rektör Prof. Dr. Yalçın Kekeç’e takdimi yapılmıştır. Rektörümüzün ilgi ve destekleriyle, Merkezimiz, Ç.Ü. Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Yapı İşleri Daire Başkanlığı arasında işbirliği ortamı yaratılarak hareketli tanıtma sisteminin üniversite mekanlarında kuruluma çalışmaları 2001 yılında başlatılmıştır. Bu çalışmaların 2002 yılında tamamlanması planlanmıştır.

 

Merkezin yıllık çalışma plan ve ilkeleri çerçevesinde daha önce öngörülmüş olan 7. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesiyle birlikte 2001 yılında yaşama geçirilmiştir. Ülkemizin geçirdiği zor ekonomik koşullara karşın, 11-13 Haziran 2001 tarihleri arasında Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisinde çeşitli Ulusal ve Uluslararası kuruluşların uzmanları tarafından Otomasyon teknolojisinin değişik alanlarında güncel olan son gelişmeler ve birikimler, endüstrinin çeşitli katmanlarından gelen teknik personele üç gün süren yoğun oturumlar boyunca aktarılmıştır. Amfinin fuayesinde ise seminer konusuna giren makine, alet ve cihazlar , seminer süresince sergilenmiştir. Ç.Ü. öğrencileri, bu etkinliğin tanıtımından organizasyonuna uzanan geniş bir yelpazede görev alarak mezuniyet öncesi endüstriyel kuruluşlar ile bir araya getirilmiş ve değerli deneyimler kazanmışlardır. Etkinliğin sonunda katılımcılara çetin bir uğraştan sonra bastırılabilen 7. Otomatik Kontrol Semineri ve Sergisi Bildiriler Kitabı ile katılım belgeleri dağıtılmıştır.

Merkezin kurulmasıyla sonuçlanan, Ç.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ile Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Makina Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı arasındaki işbirliği sonucunda 15 yıllık ortak araştırma sonuçları ve birikimleri, İzmir’ de yerleşik Hipokrat A.Ş. firmasının sponsorluğunda “ Ortopedi Biyomekaniği “ adı altında bir kitapta birleştirilmek üzere, MACTİMARUM üyeleri Prof. Dr. İ.D. Akçalı ve Prof. Dr. M. Gülşen 26 Mayıs 2001 tarihinde İzmir’ deki toplantıya davet edilmişlerdir. Bu toplantıya MACTİMARUM Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı katılmıştır. Toplantıda “Eksternal Fiksatörler” başlığı altındaki bölümün MACTİMARUM üyeleri tarafından hazırlanması önerisi getirilmiştir. Bu yöndeki çalışmaların 2002 yılında tamalanması öngörülmüştür. 2001 yılında katılınan başlıca toplantılardan bir başkası da Festo A.Ş. firmasının Adana Bölge Müdürlüğünce Adana Sanayi Odasında düzenlenen Pnömatik Otomasyon konulu toplantıdır. 12 Haziran 2001 tarihindeki toplantıda aynı zamanda Festo A.Ş. yetkilileriyle işbirliği olanakları konuşulmuştur.