Yönetsel etkinlikler bağlamında aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır:
2008 yılında emekliğe ayrılan Prof. Dr. Mahir GÜLŞEN’in yerine Ç.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin BAYRAM’ın Merkez Kurulu ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliği gerçekleşmiştir. Merkez Kurulu toplanmış ve Osmaniye Meslek Yüksek Okulunun, Korkut Ata Üniversitesine bağlanarak Üniversitemizden ayrılması nedeniyle Osmaniye MYO’nun Yönergeden düşürülmesi için karar alınmış ve Rektörlüğümüze sunulmuştur. Çalışma ilkeleri ve Planları yapılmış ve uygulamaya konulmuştur.
Merkez Kurulu :
Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı (Ç.Ü. MMF. Makina Müh. Böl.)
Prof. Dr. Ramazan Esen (Ç.Ü. Fen Edeb. Fak. Fizik Böl.)
Prof. Dr. Hüseyin BAYRAM (Ç.Ü. Tıp Fak. Ort. ve Travmatoloji ABD)
Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün (Ç.Ü. MMF Elek-Elektronik Müh. Böl.)
Yrd. Doç. Dr. Turgay İbrikçi (Ç.Ü. MMF Elek-Elektronik Müh. Böl.)
Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnce (Ç.Ü. Zir. Fak. Tarım Mak. Böl.)
Öğr. Gör. Osman Yürekli (Ç.Ü. Osmaniye M.Y.O)
Merkez Yönetim Kurulu :
Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı
Prof. Dr. Ramazan Esen
Prof. Dr. Hüseyin Bayram
Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün
Öğr. Gör. Osman Yürekli
Uzmanlık Grubu :
Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı
Yrd. Doç. Dr. Kerem Ün
Yrd. Doç. Dr. Ahmet İnce
2008-2009 yılları çalışmaları kapsamında, 21-22 Mayıs 2009 tarihleri arasında Merkezimiz ve Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile birlikte Ç.Ü. yerleşkesi içerisinde Mithat Özsan Amfi ve fuayesinde 11.Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisinin gerçekleştirilmesi önemli bir yer tutar.
Bu dönemde şu araştırma çalışılmalarına devam edilmiştir:
• Krank koluna uygulanan sabit düşey kuvvet altında, krank kolunun konumundan bağımsız olarak sabit piston kuvvetinin elde edildiği krank-biyel mekanizması kuvvet kontrol probleminin çeşitli kullanıcılarca değerlendirilmesi için uygun arayüzler araştırılmaktadır.
• Belli aralıklarda sabit krank hızına karşılık sabit piston hızının elde edildiği krank-biyel mekanizması hız kontrol probleminin çözümüne ilişkin, krank kolu konumuna bağlı hata değişimleri incelenmiştir.
• Kemik fragmanlarının anatomik doğrultularında birleştirilmesi probleminin çözümünde kullanılması öngörülen (3-3)lük Stewart Platform sisteminin tasarım ve imalatı gerçekleştirilmiştir. İyileştirme çalışmaları devam etmektedir.
• Hareketli reklam sistemi kapsamında geliştirilen mekavizyonun değişik modellerinin enerji tüketimi incelenmiştir. Enerji tüketiminin azaltılması için gerekli koşullar araştırılmıştır.
• Tarım ürünlerini sınıflandırmada değerlendirilen, ulusal patent alınmış “Silindirik Helisel Elek” başlıklı sistemde performans incelemesi yapılmıştır. İncelemeler değişik taneli ürünleri kapsayacak biçimde sürdürülmektedir.
• Kırık kemik parçalarını anatomik doğrultularında hizalamak için (6-6) lık Stewart Platformunun eksternal fiksatör olarak kullanımı üzerine bir matematik model geliştirilmiştir. Ayrıca fiziksel bir modeli imal edilerek sınanmıştır. Modelin kullanımına ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir.
• Kamera Konuşlandırma Robotu tasarlanarak imal edilmiştir. Çalışma hacminin büyütülmesi yönündeki iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir.
• Diş protezlerinin ömrünü saptamak üzere kuramsal bir model geliştirilmiş ve kullanıcı dostu bir arayüz çalışmaları yürütülmektedir.
• Polinom şeklindeki denklem takımlarının analitik bakımdan tam olarak çözümlerinde kullanılacak genel formüller araştırılarak bulunmuştur. Genel formüllerin çeşitli hallere uygulanmasına devam edilmektedir.
Bu dönemde bitirilmiş çalışmalar arasında ise şunlar sayılabilir:
• İ.D. Akçalı, K. Ün, M. Gülşen (Editörler) “Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği” 2 Cilt, 50 Yazar, Rekmay Yayınevi, Ankara 2009, 1250s.
• 50 yazarlı kitabın editörlük süreci Merkez üyeleri Prof. Dr. İ. Deniz Akçalı, Yrd. Doç. Dr M. Kerem Ün ve Ortopedia hastanesinde görevli Prof. Dr. Mahir Gülşen tarafından sonlandırılmıştır. Kitabın 1. ve 2. ön baskıları yapılmış ve basım hataları düzeltme süreci yürütülmektedir.
• İ.D. Akçalı, M. Gülşen “Mekanik, Biyomekanik, Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği ve Uygulama Alanları” giriş bölümü, Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği Kitabı, Rekmay yayınevi, Ankara 2009, 5-32s.
• İ.D. Akçalı, M. Gülşen, K. Ün, Önsöz bölümü, Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği Kitabı, Rekmay yayınevi, Ankara 2009, 1-4s.
• C.Özkan, H.Bayram, “ Hastalıklı Dirseğin Biyomekaniği ve Sağaltımın Biyomekanik İlkeleri, Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği Kitabı, Rekmay yayınevi, Ankara 2009, 885-900s.
• M. K. Ün, “Modelleme ve Benzetim”, Kas-İskelet Sistemi Biyomekaniği Kitabı, Rekmay yayınevi, Ankara 2009, 179-196s.
Yukarıda ayrıntıları verilen kitap bölümleri Merkez Müdürü Prof. Dr. İ.D. Akçalı, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. H. Bayram ve Yrd. Doç. Dr. K. ÜN, eski Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Gülşen tarafından bitirilmiştir ve Kas-İskelet Biyomekaniği Kitabıyla bütünleşecek biçimde çalışmalar tamamlanmıştır.
Bu dönemde şu bildiriler hazırlanarak ilgili toplantılarda sunulmuştur:
• İ.D. Akçalı, M.O. Şahlar, A. Aydın, M. K. Ün, T. İbrikçi, R. Esen, M. Gülşen, H.Bayram, “ Stewart Platform Mekanizmasının Konuşlandırılmasıyla Kemik Fragmanlarının Hizalanması ” 2. Yapay Organlar ve Destek Sistemleri Kongresi, Antalya 23-26 Nisan 2009, Bildiri Kitabı 16s.
• İ.D. Akçalı, M.O. Şahlar, M. K. Ün, A. Aydın, T. İbrikçi, R. Esen, H.Bayram, M. Gülşen, “A Mathematical Model in the Implementation of a Stewart-Gough Platform as an External Fixator “ Medical Physics and Biomedical Engineering World Congress 2009”, Munih 7-12 Eylül 2009.
Ayrıca Merkez altyapısının desteğiyle şu çalışmalar da gerçekleştirilmiştir
• 2008 yılı içinde sayısal teknolojiye dayalı, uluslararası patentli, mekavizyon unvanlı tanıtım ve reklam sisteminin üniversitemiz yerleşkesine kurulumu tamamlanmış ve üniversitemize gelir sağlayacak bir şekilde programlı işletimi başarıyla gerçekleştirilmiştir.
• Merkezimiz eleman yokluğuna karşın, Türkçe web sitesinin yanında İngilizce web sitesi oluşturmuştur. Türkçe web sitesi güncellenmiş ve ziyaretçi sayısı giderek artmıştır.
• 106M466’nolu TÜBİTAK projesinin kurum hissesi yoluyla alınan iki dizüstü bilgisayarla ve yurtdışından Dymola yazılımı ile merkezin bilgisayar altyapısı güçlendirilmiştir. 2008 yılı sonu itibarı ile merkeze projelerden ve kurum hisselerinden gelen altyapı yatırımları 160.000 TL’yi bulmuştur.
• Merkezin çalışma konularına yakın tarzda TÜBİTAK –TEYDEB tarafından önerilen “Staplerle Hemoroid Cerrahisini Kolaylaştıracak Kayar Kapaklı Videoanaskop Geliştirilmesi-7080785” başlıklı projede incelemeler yapılarak hazırlanan hakem raporu ilgili kuruluşa gönderilmiştir.
• Yine Merkezin multi-disipliner çalışma anlayışına uygun IEEE Transactions on Robotics isimli dergiden önerilen “Partially-flagged Manipulators: Singularity Charting and Avoidance” başlıklı makale incelenmiş ve hazırlanan ayrıntılı hakem raporu ilgili kuruluşa gönderilmiştir.