2000 yılı içinde yeni bir analog robot kol modelinin imalatı ve mekanik reklam sisteminin büyük ölçekli modelinin imalatı başarıyla bitirilmiştir. 2000 yılı içinde bitirilen önemli bilimsel çalışmalarından birisi de hacimli ve kapsamlı bir araştırma projesi olan "Endüstriyel Süreçlerde Bilgisayarlı Denetim" in kesin proje yazımının tamamlanması olmuştur. Yukarıdaki çalışmalara öğrencilerin katılımı sağlanmıştır. Bunun yanında, özellikle imalat masrafının karşılanmasında kişisel çabalarla sağlanan yardımlar etkili olmuştur.
2000 yılı içinde yürütülen çalışmalar arasında, hem kuramsal hem de deneysel açıdan kuvvet kontrolü, hız kontrolü sayılabilir. Özellikle deneysel kuvvet kontrolü çalışmaları Dişçilik Fakültesi'nin ilgili öğretim elemanlarıyla birlikte yürütülmektedir. Ayrıca, Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji öğretim elemanlarıyla şimdiye değin yapılmış ortak çalışma ve birikimlerin bir kitapta toplanması hazırlıkları yapılmaktadır. Söz konusu tüm çalışmalarda mekanik, mikroelektronik, mikroişlemcili, bilgisayar ve tıbbi öğelerin tümüne birarada yer verildiğini belirtmek gerekir.
2000 yılının yapılan başlıca yayını, tüm yazıları, çizimleri gözden geçirilip yenilenen ve yapımı uzun bir uğraş gerektiren Makina Dinamiği başlıklı kitap olmuştur:
-Akçalı, İ.D., Makina Dinamiği, Ç.Ü. MACTİMARUM Yayın No: 8, Adana, 2000, 191 s.
Bu arada üniversite-sanayi işbirliğine güzel bir örnek oluşturacak biçimde, Adanus Turistik Tesisleri AdanORA Ltd. Şirketi'nden yayın desteği ve katkısı sağlanmıştır.
Üniversite-Sanayi ilişkilerine ve Araştırma-Geliştirme çalışmalarına önem veren MACTİMARUM, TÜBİTAK-Teknoloji İzleme ve Değerlendirme Başkanlığın'ca (TİDEB) izleyicilik görevi verilen Müdür Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı'nın şahsında sanayideki resmi AR-GE çalışmalarında temsil edilmiştir. İnceleme ve izleme çalışmaları sonunda kesin sonuç raporu hazırlanarak TUBİTAK-TİDEB'e iletilmiştir.
2000 yılında Merkez tarafından TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesiyle birlikte iki etkinlik düzenlenmesi planlanmıştır. Bunlardan ilki Çukurova ve çevre illerindeki sanayi kuruluşlarından gelen ilgililere kamu kaynaklarının araştırma-geliştirme çalışmalarında kullanılması ilkeleri ve uygulama pratiği hakkında Merkez Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı tarafından 29.06.2000 tarihinde TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Toplantı Salonunda "AR-GE Bilgilendirme Toplantısı" başlıklı bir seminerin verilmesidir. İkincisi ise her iki yılda bir Merkez ve TMMOB- MMO Adana Şubesiyle birlikte yapılması geleneksel hale gelen Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisine ilişkin çalışmaların başlatılmasıdır. Çalışmaların düzenli toplantılarla sürdürülmesi, bir protokol yapılması ve 7. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi başlıklı etkinliğin Haziran 11-13 2001 tarihleri arasında Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu etkinlik için çalışmalar sürdürülmektedir.