1998 Yılı Merkez Çalışmaları

Merkezdeki Laboratuar olanakları çerçevesinde içinde çeşitli robot problemleri, mikroişlemcili kontrol, hız düşürme modüllerinin tasarımı, mekanik reklam sisteminin geliştirilmesi, besleyici tasarımı üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca disiplinlerarası münferit proje olarak Ç.Ü. Araştırma Fonu için önerilen ve kabul edilen MACTİMARUM 98.1 kodlu "Endüstriyel Süreçlerde Bilgisayarlı Denetim" başlıklı Araştırma Fonu Projesi yürütülmektedir.

Merkezin altyapı desteğiyle yürütülen "Buz Kalıplarından Kar Üretimesi İçin Bir Makina Tasarımı" konulu, FBE. 97-YL 105 nolu proje 1998 yılında bitirilmiştir. Buna bağlı olarak Yüksek Lisans öğrencisi Hakan Erdil Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsündeki Yüksek Lisans çalışmalarını tamamlamıştır.

Disiplinlerarası ortak çalışma anlayışı üzerine kurulmuş olan MACTİMARUM, bu anlayış doğrultusunda projeler üretmek ve değerlelendirmek üzere 1998 yılında Prof. Dr. İbrahim Deniz Akçalı, Prof. Dr. Mahir Gülşen ve Doç. Dr. M. Tunç Özcan'dan oluşan Merkez Uzmanlık Grubu'nu oluşturmuştur.

Türk Sanayiini tanıma çalışmaları kapsamında 1998 yılında Sönmezler Tarım Makinaları San. ve Ltd. Şti, Mannesman Rexroth Hidropar Adana Hidrolik Aksam Donanım San. ve Tic. Ltd. Şti, Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. Mersin Fabrikası ve Borusan Makina A.Ş. ziyaret edilmiştir. Söz konusu kuruluşların bir çoğundan Merkezce 1998 yılında yayınlanan kitaplara önemli destekler sağlanmış ve ortak projeler üretilmesi konusunda araştırmalar yapılmıştır. Anılan çalışmalarla Üniversite-Sanayi ilişkileri bağlamında somut adımlar atılmış ve yakınlaşma sağlanmış olduğuna inanılmaktadır.

1998 yılı içinde Merkez Laboratuvarı olanaklarıyla bir Yüksek Lisansı Tezi, bir Uluslararası Kongre Bildirisi ve beş kitap olmak üzere toplam yedi yayın üretilmiştir.